Up:Grape:Johan Svendsens plass
Hvert år i juni arrangeres en stor internasjonal konferanse som heter Oslo Freedom Forum i Vika. Konferansen gjennomføres i Oslo konserthus, og har forskjellige uformelle samlinger og intervjuer ved våre lokaler i Ruseløkkveien 14.
Bylivsundersøkelsen fra 2012-2014 beskriver området vårt med følgende ord: Områdets sørøstlige deler ligger innenfor den aktive bylivssonen. Bruken av førsteetasjene er god ut mot Ruseløkkveien og i Dronning Mauds gate, ellers er mange fasader lukkede, som f.eks på det nedre nivået langs Munkedamsveien. Det er trangt på fortauet i ventesonene ved bussholdeplassene i Munkedamsveien. Tellinger av fotgjengere i Ruseløkkveien og i Munkedamsveien viser at det er få fotgjengere her. I tillegg står det: Området er preget av flere tungt trafikkerte bilgater og få arealer tilrettelagt for opphold og bevegelse for myke trafikanter, med unntak
av byrommet foran Vikaterrassen og Johan Svendsens plass.
Johan Svendsens plass er et byrom vi kjenner veldig godt, og vi ønsket mer kunnskap om hvordan plassen kan programmeres for å få bedre byliv gjennom året.
Oslo Freedom Forum er stedet der menneskerettighetsforkjempere og samfunnsentreprenører fra verden rundt kan treffes og utveksle ideer og dele sine innsikter med ledere for næringsliv, filantropi og politikk.
Like etter Oslo Freedom Forum i 2022 ble vi koblet på ledelsen i konferansen, og lurte på om vi kunne bidra til å skape bedre rammer utendørs i juni 2023, og ta i bruk våre lokaler gjennom et samarbeid. Konferansen har mange deltakere skal snakke med andre deltakere, og det gjennomføres et stort antall møter mellom aktivister, ledere, organisasjonslivet og journalister. Programmet var bredt sammensatt, og de viktigste innlederne var:
- 1 Nazanin Boniadi, Iranian actress & human rights activist
- 2 Félix Maradiaga, Nicaraguan democracy advocate
- 3 Francis Fukuyama, American political scientist & author
- 4 Ketakandriana Rafitoson, Malagasy anti-corruption & democracy activist
- 5 Malcolm Bidali, migrant workers’ rights activist
- 6 Abraham Jiménez Enoa, Cuban Journalist
- 7 Víctor Navarro, Venezuelan Human Rights Activist
- 8 Hanna Liubakova, exiled Belarusian activist
- 9 Mzwandile Masuku, Swazi human rights lawyer
- 10 Abraham Jiménez Enoa, Cuban journalist
- 11 Pastor Seungeun Kim, Korean human rights activist & leader of a modern-day underground railroad
- 12 Nur Sajat Kamaruzzaman, Malaysian transgender woman, LGBTQ+ activist, & entrepreneur
- 13 Gulbahar Haitiwaji, Uyghur survivor of China’s concentration camps
- 14 Kalbinur Sidik, Uzbek survivor of China’s genocide & eyewitness to the camps
- 15 Sanaa Seif, Egyptian filmmaker & activist
- 16 Lisa Yasko, member of the Ukrainian Parliament
Vi bidro med våre ressurser, og serverte varm og kald drikke, ommøblerte innendørs, og dekorerte vår del av Johan Svendsens plass, samt skapte totalt 70 sitteplasser som konferansens deltakere kunne bruke mens konferansen ble gjennomført. Været spilte på lag med konferansen, og det var strålende sol fra morgen til kveld, samt komfortabel utetemperatatur også etter kontortid.
Området mellom Oslo konserthus og Vikaterrassen ble programmert av Oslo Freedom Forum, mens vi bidro med støtte til de små tingene som ladeinfrastruktur, solrike steder å sitte og et svalt sted å sitte innendørs med full tilgang til wifi. Det ble også smil da vi lot George Michael ljome ut på plassen med «Freedom» under opprigging, og John Lennons «Give peace a chance» under nedriggingen.
I tillegg ble konferansens innhold (på scenen i Oslo konserthus) kringkastet på våre skjermer flere steder innendørs.
Det overordnede målet vårt var å få lærdom om hvordan Vika kan bli mer livlig - spesielt at arrangementer i Vika kino og Oslo konserthus benytter plassen til å skape liv og god stemning. Oslo Freedom Forum hadde en god plan med flere små hendelser på både plassen og inn mot Vikaterrassen, og vi bidro med det vi hadde av eksisterende ressurser, samt at vi fikk testet ut en storskala minglearena over flere dager.
Vi takker Per Elvestuen og Tara Everton og teamet for å ha gjort Vika bedre, og håper på enda mer liv i årene fremover. Vi takker også Jørgen Roll og Raymond Bjøringstad for et godt samarbeid.