Up:Grape:Venezia take-over
I mai 2023 var Grape Architects til stede under arkitekturbiennalen i Venezia.
I 2023 var andre gangen vi i Grape Architects dro til arkitekturbiennalen i Venezia. Vi bestemte oss for å bruke vår kompetanse på å lage byliv, med å skape en uformell møteplass for venner og kjente. Og i et rolig hjørne av byen fant vi en kafe og vinbar, Adagio, som egnet seg god til dette formålet.
Venezia ble opprinnelig grunnlagt som en serie på 118 øyer, atskilt av kanaler, med 400 broer som forbinder dem. Venezia er kjent for sine vannveier, sin arkitektur og sin historie. Noen av de mest kjente severdighetene i Venezia er Dogepalasset, Rialtobroen, Sukkenes bro og Markusplassen. Vårt arrangement var i San Polo, en bydel som er mer attraktivt som boligområde. Fra Adagio til de kjente landemerkene er det rundt 15 minutter gange. Plasseringen var altså litt som Vika, som jo har en vei å gå for å være en del av det pulserende Oslo sentrum, men som har god plassering i byen.
Vi brukte litt tid på å finne et sted som er rolig om kvelden, og valget falt på et byrom og en bar som har lite aktivitet når butikkene stenger mellom 18 og 20. Torget er på mange måter en bakside av Venezias største kirke; Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari. Adagio-bygget og nabobyggene har boliger oppover i etasjene, men handel og servering på bakkenivå.
Tidspunktet for arrangementet var nøye planlagt. Vi ønsket å starte i dagslys, og analysere hva som skjedde utover kvelden når mørket falt på. Vi satte tidspunktet til torsdag kveld, hvor det ikke var en overflod av andre arrangementer, samtidig som den nordiske paviljongen hadde åpning av sin utstilling tidligere på dagen: Arkitekt og kunstner, Joar Nango, har samlet litteratur om urfolksarkitektur i over femten år, og i 2018 åpnet det nomadiske arkitekturbiblioteket Girjegumpi for første gang.
Vi hadde ingen bestemt målgruppe utover at vi ønsket å gjøre stas på Arkitekter uten grenser og våre ukrainske venner.
Faglig gjorde vi noen enkle grep. Vi ommøblerte på møblene på torget, for å skape stående aktivitet utendørs, og hadde mindre fokus på å fylle opp med folk innendørs. Vi ønsket i størst mulig grad å aktivisere torget, og bisto Adagios personale med skjenking og servering av mat. En fordel med Venezia er at serveringsstedene i større grad selv kan regulere hvor folk står, og hvor det drikkes alkohol, uten inngjerding og innleide vakter, og det er dermed lettere å skalere når det kommer mange gjester.
Adagio er utformet annerledes enn de fleste norske utesteder, med at baren også henvender seg ut mot gaten. Baren har en stor luke i veggen, slik at man kan bestille direkte fra gaten, som gir rask servering, og innbyr til aktiviteten både på torget og innendørs.
Venezia take-over var vellykket, og vi fikk verdifull kunnskap om at vi kan lage bylivsarrangementer utenfor Oslo, til inspirasjon for andre steder innen byutvikling og arkitektur hvor vi er til stede fremover.