Filipstad Brygge 1
|
|
Filipstad Brygge har vært igjennom en omfattende rehabilitering som ikke kun preger bygget selv, men også løfter hele området rundt.
Filipstad Brygge ligger svært sentralt til, i møtet mellom det historiske boligområdet i Vika, Aker Brygge, Tjuvholmen og den store byutviklingen som vil komme på Filipstad. Eiendommen ble oppført som et enbrukerbygg på slutten av 90-tallet med 100% cellekontor, oppgaven var å transformere eiendommen til et utadrettet, fleksibelt og arealeffektivt flerbrukerbygg. Uteområdene var en viktig del av rehabiliteringen, disse er nå oppgradert med høy andel grøntareal. Prosjektet omfattet innvendig ombygging, interiør, påbygg og fasadeendringer av eksisterende kontorbygg på totalt ca. 21800m2 BTA.
Det var en målsetting å knytte seg til og styrke «byveven» og omkringliggende byrom med økt utadrettet virksomhet i byggets 1. etasje. Her er det forretning, servicetilbud og bevertning, både til glede for leietakerne og byen rundt.
Det er særlig to viktige grep som er gjennomført i rehabiliteringen av eiendommen, det ene er å bygge igjen dagens atrie for å få større etasjeplan. Tilført bygningsmasse muliggjør en ny organisering av etasjeplanene hvor optimalisering av arbeidsarealer for robuste løsninger har vært nøkkelen til å skape et moderne og fleksibelt kontorbygg.
Det andre viktige grepet splitte to av byggene, slik at det ble to separate bygg på gateplan. Dette ga mulighet for at hvert bygg får egne innganger med egen identitet. Når sammenkoblingen som knyttet byggene sammen i første etasje ble revet, fikk vi fristilt areal på førsteetasje som kan programmeres med utadrettet virksomhet.
Første etasje er bruksendret fra kontorformål til utadrettet areal som bidrar til å aktivisere byrommene rundt. Utearealene er nå blitt oppgradert med nye beleggning og beplantet med trær og bedd. Et stort antall benker og sitteplasser er etablert som inviterer til opphold og lek.
Prosjektet hadde høye miljøambisjoner. Bygget er sertifisert til BREEAM In-Use Excellent. Prosjektet ble forbedret fra energiklasse C til energiklasse A.
Det var et stort fokus på ombruk og det ble utviklet innovative gjenbruksprodukter på stedet. Eksisterende bygningsmasse ble kartlagt og bygningselementer og materialer ble brukt som bank for dette prosjektet, og andre pågående prosjekter som gårdeier har. Det innvendige bygulvet som huser personalrestauranten har fått et terrassogulv som består av materialer som av ulike årsaker ikke direkte kunne ombrukes i prosjektet. Porselen fra toalettskåler, gamle granittfliser, glass med for lav brannklasse og murstein som ikke møtte funksjonskrav er knust og fungerer i stedet som tilslag i terrassoen.