Tordenskioldsgate 12
|
|
Vi tar deg med på en reise inn i historien på Tordenskiolds gate 12, nå kjent som Rådhusgata 31. Bygget er et av de ærverdige sidebyggene til Rådhuset, og har stått stødig siden 1939. Grape har siden 2017 bistått med å planlegge en omfattende rehabilitering og modernisering av bygningen.
Sammen med Rådhuset, danner tvillingbyggene - Tordenskiolds gate 12 og Hieronymus Heyerdahls gate 1 - en enhet innerst i Pipervika, der Rådhuset er hovedverket i stilarten ”dekorert funksjonalisme”.
Tordenskioldsgate 12, tegnet av F.S Platou, huset opprinnelig hovedkontoret for Vinmonopolet og Oslo Trygdekasse, samt publikumsarealer. Bygget har særdeles høy arkitektonisk kvalitet og kulturhistorisk verdi, noe som kommer til syne i den godt bevarte originale fasaden.
Bygget videreføres med næringsarealer på gateplan og kontorarealer i øvrige etasjer. Deler av interiørene i de tidligere publikumsarealene er utsmykkede søyler med høy bevaringsverdi, utført av kunstneren Åge Storstein, også omtalt som ”Norges eneste kubist”. Disse interiørene har vært bakgrunnen for at det har vært ført en spesielt tett dialog med antikvariske myndigheter, med mål om å kunne sikre de nødvendige bevaringsverdiene i gjennomføringen av en totalrehabilitering av bygget.
Stucco-søylene er nøysommelig restaurert i regi av Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU). I arkitekturprosjekteringen har hovedfokuset vært at søylene igjen skal komme til sin rett, i tilbakeføring av de romlige forløpene.
Byggets atriumsrom er en av de mest spennende rommene. Her er de originale vinduer tatt som utgangspunkt i tilbakeføring av rommets kvaliteter. Grape har tatt spesiell fokus i romlig flyt fra kontorarealer inn i atriet og nye tiltak i nordfasaden har blitt introdusert med utforming av karnapper.
Originale teakvinduer i byggets østre og vestre fasade er restaurert, og flere tilbakeføringer er gjort; blant annet i inngangspartiene. I byggets atriumsrom, som strekker seg fra 5.-8.etasje er det gjort nye tiltak i fasadene. Dette innebærer blant annet 3 utkragende bokser i glass, som bidrar til bedre synlighet for aktiviteten på etasjene. Atriumsrommets nordre fasade er utført med nye vinduer, utført som kopier av eksisterende, men i høyere format for bedre lesbarhet og synlighet over etasjene. Alle nye tiltak i bygget er gjort med respekt for byggningens historie og karakter.
Det er gjort en grundig jobb med teknisk prosjektering for å redusere arealet som opptas av tekniske installasjoner, samtidig som et godt inneklima og forskriftskravene ivaretas. Å løse møtet mellom forskriftskrav og bevaringsverdi på en god måte har vært et særlig mål for prosjektet.
Prosjektet har vært et samarbeid med Ledsten Arkitektur, som har vært interiørarkitekt og rådgiver for leietaker Schjødt Advokater - les mer om prosjektet på deres hjemmeside: Ledsten Arkitektur